A híres Sárkány templom

A híres Sárkány templom

Blog/2023. 04. 03.

A híres Sárkány templom

Akik már láttak videókat Thaiföldről, biztos szembejött velük egy magas templom, aminek az oldalán egy hatalmas sárkány tekereg. Én is sokszor találkoztam vele és nagyon érdekelt, így pár hete egy eléggé „őrült” túra (3 nap alatt 755 km robogón) keretében meglátogattam.

Kattints a képekre és nézd meg őket teljes nagyságban!

A templom neve Wat Samphran, Bangkoktól 40 km-re található a Nakhon Pathom tartományban. Nagyon megéri meglátogatni, mert élőben hihetetlen látvány, és a tetejéről 360 fokos panoráma nyílik a környékre. A „torony”, mivel inkább néz ki toronynak, mint templomnak, teljes egészében rózsaszín, a sárkány pedig zöld színben pompázik. A tetejére a sárkányban lehet feljutni, ami nem lépcső, hanem  egy sima „sétaút”, tehát nincs benne lépcső, hanem csak egy folyamatosan emelkedő folyosó.

Ami nagyon fontos, ha zokniban akarunk felmenni, akkor nagyon legyünk elővigyázatosak, mert a padló zokniban nagyon csúszik.

A templom már kilométerekről látható, és a távolból is lenyűgöző látványt nyújt. A templom előtt egy elég nagy kavicsos parkoló található, így esélyes, hogy találunk helyet. Amikor én látogattam meg, majdnem teljesen üres volt. A parkolóból egy fahídon kelünk át egy patak felett, itt balra fordulva közelíthetjük meg a templomot. Itt kapásból „le fognak támadni”, hogy egy piros szalagra ráírhatjuk a nevünket, amit felvihetünk magunkkal a templom tetejére, és az ott található Buddha szobor körülötti korlátra köthetjük. De ennek a folyamatáról írok a későbbiekben.

Információk a templomról 
A templomot 1985-ben regisztrálták, és 5 évig tartott az építése. A dizájn az alapító fejéből pattant ki egy egyhetes meditálás és böjt alatt. A cél az volt, hogy ez egy oktatóközpont legyen szerzetesek számára. A templom 17 emeletes és 80 méter magas. A 80-as számnak nagy szerepe van a buddhizmusban, mivel Buddha 80 éves koráig élt.

A templom területén sok szerzetessel és apácával találkozhatunk. Az információk megosztását az apácák végzik. Tapasztalatom szerint kifejezetten jól beszélnek angolul és nagyon kedvesek. Miután ráírtuk a nevünket a piros szalagra és adományoztunk, irány a templom. (Nincs előre meghatározott összeg, ránk van bízva, mennyit adakozunk.) Először pár lépcsőn felmegyünk 1-2 emeletet, és onnan indul a sárkány.

 

Ha végre felértünk…
Az emelkedés a sárkányban nem nagy, de mivel mégiscsak 80 méter magasra megyünk fel, olyan, mintha sohasem érne véget, főleg mert nincs rajta ablak, így fogalmunk sincs, hogy éppen hol tartunk. Miután kiértünk a sárkányból, egy szintre érünk, ahonnan egy lépcső vezet fel a legfelső szintre, ahol a sárkány feje és egy Buddha szobor vár. Ha éltünk a piros szalag lehetőséggel, hogy felvigyük a nevünket a tetejére, akkor először háromszor körbe kell sétálnunk az óra járásával megegyező irányba. Így áldást kapunk a családunkra. Majd felmegyünk a Buddha szoborhoz, és itt háromszori meghajlással kifejezzük tiszteletünket Buddha előtt. Hogy hogyan kell meghajolni Buddha előtt, arról mindenki találhat videókat a Youtube-on, nem írnám le, mert sokkal macerásabb leírni, mint megnézni egy videót. Majd lerakjuk a Buddha szobor talapzatához a piros szalag mellé kapott műanyag virágfüzért, mert ezt nem említettem, de ezt is kapunk a szalag mellé. Majd ezután felkötjük a szalagunkat a szobor körül található korlátra.

Gyönyörű kilátás
A kilátás gyönyörű a templom tetejéről, az egész környék látható. Érdemes eltölteni pár percet bámészkodással, illetve le is ülhetünk, mivel padok is rendelkezésre állnak. Majd irány lefelé! Ne menjünk rögtön  tovább, hisz a Sárkány templom mellett található egy hatalmas Buddha szobor is a szerzetesek imatermének tetején. Illetve a templom területén még találhatunk érdekes dolgokat, mint az elefánt szobor és egy hatalmas teknős szobor. Szánjunk időt rá, és sétáljunk körbe.

Ezt a templomot ajánlom mindenkinek, aki szereti az érdekes és szép dolgokat. Mondanám, hogy mindenkinek látnia kell, de azt is tudom, hogy sajnos sokaknak csak limitált ideje van Thaiföldön, így nem biztos, hogy egy 40 km-es kitérő belefér a programjukba. De ha belefér, akkor mindenképp kötelező látnivaló!

Stevee