Mi is az a jetlag, és mit tehetünk ellene?

Mi is az a jetlag, és mit tehetünk ellene?

Blog/2023. 10. 27.

Mi is az a jetlag, és mit tehetünk ellene?

Jetlag. A nagy ellenség. A jetlag, amikor a „belső óránk” nincs szinkronban a nyaralásunk célpontjául választott ország időzónájával. Elnevezése a jet, mint repülőgép (kicsit szlengesen), illetve a lag, mint késés szavak összetételéből származik.

Sok problémát tud okozni, mint fáradtság, álmatlanság vagy akár álmosság a nap közepén. Sokaknak sokféle megoldása van erre, így nem lehet egy nagy igazságot megfogalmazni, mi a legmegfelelőbb „ellenszer”.

 

Megoldások

Az egyik elsődleges megoldás, hogy már a repülőn a célország időzónája szerint próbálunk meg tevékenykedni. Tehát ha az adott országban éppen este van, akkor megpróbálunk a repülőn aludni, illetve ha ott reggel van, fáradtak, álmosak vagyunk, hiszen otthon ez már este, az alvás ideje, mégis erőt veszünk magunkon és ébren maradunk, s az alvást a megérkezés estéjére tartogatjuk.

Ha a szálláshelyre érünk, bármennyire is fáradtak vagyunk, ne feküdjünk le aludni, amíg az ottani idő szerint nincs este és az az időszak, amikor otthon is aludnánk. Ugyanez igaz a felkelésre is. Hiába vagyunk teljesen ébren az éjszaka közepén, próbáljunk meg aludni vagy legalább pihenni, majd másnap az aktuális idő szerint „felkelni” és elkezdeni a napot.

Ha felkészülünk a jetlagre és megteszünk mindent, hogy ez az időszak a lehető legrövidebb legyen, sokkal hamarabb tudjuk élvezni a nyaralásunkat.