Sai sin, a spirituális szent fehér fonal

Sai sin, a spirituális szent fehér fonal

Blog/2024. 03. 06.

A spiritualitás Thaiföldön mindig keresztezi az utadat

Ha rendszeres látogatója vagy Thaiföldnek – de akár már egyetlen látogatás alkalmával lehetett alkalmad megtapasztalni –, jó eséllyel Te is kaptál fehér pamut karkötőt a csuklódra utazásod során egy szerzetes által.

Lelkünkre és testünkre kiható áldás

Ezt a pamutszálat előre megáldotta egy buddhista szerzetes, és „sai sin” néven ismert. A sai sin védelmet és jó egészséget biztosít annak, aki viseli. A cérna színe általában fehér, mert a buddhizmusban ez a tisztaságot képviseli. De más színeket is használhatnak, például a vöröst is, attól függően is akár, hogy melyik régióban tartózkodsz. De a szent fehér szálat nemcsak a csuklón hordják. Ha fontos buddhista ünnepek alkalmával ellátogatsz egy thai templomba, fehér zsinórból álló rácsvonalakat láthatsz, ami a fő Buddha szoborhoz kapcsolódik.

Az összefonódás

Nagyobb szertartásokon gyakran van egy nagy spulni fehér zsinór, amelyet először a Buddha szobor köré kötnek, majd átadják a jelenlévő szerzeteseknek, ezt követően pedig a többi résztvevőnek. Mindenki wai-ban (tenyereket összeérintve) tartja a kezét, és a cérna minden ember körül hurkolódik. A cérna felfűzhető az ember ujjai köré, vagy a feje köré hurkolható. Az a fontos, hogy a szál mindenkit a szerzetesekhez és a Buddha szoborhoz kapcsoljon. A szerzetesek éneklése és az ehhez kapcsolódó érdemek jelképesen haladnak végig azon a szálon, amely így az összes résztvevő emberhez eljut.

A 3 ereje

A sai sin fonal érdemeket és védelmet hordoz. Amikor a cérna kört alkot, a védő erő erősebb, mivel a kör folytonos. A három jelentős szám a buddhizmusban, mert a hármas drágakövet vagy a buddhizmus három ékkövét képviseli: Buddhát, Dharmát (Buddha tanításai) és Szanghát (a szerzetesi létet). Amikor a thai buddhisták belépnek a templomba, letérdelnek a fő Buddha szobor előtt, és háromszor meghajolnak, miközben tenyerüket a padlóra teszik, majd utána wai-ban maguk előtt tartják. A három jelentősége a buddhizmusban azt jelenti a sai sin esetében, hogy ha a sai sin a csuklódra van kötve, akkor ideális esetben legalább három napig rajta kell lennie.

A sai sin határtalan

Nem kell buddhistának lenni ahhoz, hogy elfogadd a sai sint, tekintsd a szerencsehozás jelének, ha valaki pamut karkötőt akar a csuklódra kötni. Soha ne utasítsd vissza a sai sint, ha felajánlják. Ez tiszteletlen lenne a felajánló személlyel szemben. Ha valaki ezzel megtisztel, az a vendégszeretet jele, és el kell fogadni. A sai sint a körülményektől függően szerzetesek vagy hétköznapi emberek köthetik a csuklódra. Ha egy templomban tartózkodsz, és egy szerzetes köti a csuklódra, akkor tegyél egy kis adományt a kiállított adománydobozok egyikébe. Nagyon fontos, hogy a nők nem érinthetik meg a szerzeteseket! Megfigyelhettétek, ha egy szerzetes egy nő csuklójára köti a sai sint, akkor mennyire vigyáz, hogy ne érintkezzen a hölggyel, mivel ha hozzáérne, egy hosszadalmas megtisztulási folyamaton kellene keresztül mennie. Ebből adódóan a nők a felajánlásokat sem adhatják át direktben a szerzetesnek.

Eldobhatatlan lehetőség

Ha valaki egy sai sin fonalat köt a csuklódra, nem kell hónapokig hordanod, vagy amíg le nem esik. Ha legalább három napig fent marad, az ideális. Ez már azt jelenti, hogy részesültél a sai sin által közvetített áldásból. A régi hagyományok azt is kimondják, hogy inkább óvatosan oldjad ki a sai sint, ha el akarod távolítani, és ne vágd le. Vagy egy szerzetest is megkérhetsz rá, aki viszont le fogja vágni neked.