Bemutatkozik az Expertus Travel

Bemutatkozik az Expertus Travel

Blog/2020. 02. 10.

Kik vagyunk? Mi a célunk? Mit jelent számunkra az utazás?

Elmondhatom, hogy az elmúlt több mint egy évtized utazásainak köszönhetően teljesen átalakult a világról alkotott képem, más emberré váltam.

Több tucat kultúrát megismertem, láttam fényűzést, gazdagságot, mélyszegénységben élő embereket, természeti katasztrófa utáni állapotokat… Volt, hogy mindezt egy utazás alkalmán belül éltem meg, mely óriási érzelmi hullámvasútként söpört végig a lelkemen.

Sokat gondolkodtam azon, hogy a mi üzenetünk kiknek szólhat igazán, és kik azok az emberek, akiknek a mi szolgáltatásunk igazán értékes lehet. Valójában saját magamat sem tudom egy adott utazói csoportba besorolni, hisz’ nem tagadhatom, hogy szálláshelyemül szolgált már a legegyszerűbb lakókocsi, melyben nyáron éjszaka is volt vagy 35 fok, és élvezhettem a szingapúri Marina Bay Sands Luxury szálloda 57. emeletén az infinity poolból a városra néző kilátást.

 

Számtalanszor utaztam már fapados légitársasággal, de volt szerencsém kipróbálni az ötcsillagos Qatar Airways business osztályát is. Legutóbbi dominikai körutazásom alkalmával guagua (helyi tömegközlekedés) hátulján utazva jártam be a Samana-félszigetet.

 

Ettem nagyon finom ételeket a legkitűnőbb éttermekben, de nagy kedvenceim közé tartoznak a street food éttermek is. Gyakran vásárolok helyi piacokon vagy útszéli árusoknál, amivel hozzásegítem a helyi kistermelőt a napi megélhetéséhez szükséges bevételhez.

Megtanultam, hogy nincs két egyforma utazás, ahogyan két egyforma utazó sem. Minden embernek mások az igényei, vágyai, különbözőek vagyunk. Mi ezeket az egyedi vágyakat szeretnénk az értékrendszerünkkel eggyé kovácsolni. Szeretnénk minél több olyan utazást szervezni, és az utazás típusától függetlenül egy olyan utazói közösséget építeni, ahol közös nézőpontnak tekinthetjük azt, hogy utazási szokásainkat összhangba állítjuk a helyi kultúra, a természet és az élővilág tiszteletével, miközben egyre többen válunk „tudatosabb utazóvá”, hogy az utazás valóban egy életre szóló élménnyé váljon.

Hogy mindez mit jelent számomra, miben formálta át az utazáshoz való viszonyomat az elmúlt 12 év?

Minden utazásomat egy alapos tervezés, információgyűjtés és felkészülés előzi meg, mely magába foglalja a helyi kultúra, történelem, vallási és viselkedéskultúra megismerését, melyet utazásom ideje alatt maximálisan tiszteletben tartok.

Örömmel elsajátítok néhány alapkifejezést, köszönési formát az adott ország nyelvén, melyet saját tapasztalataimból kiindulva mondhatom, hogy hálásan fogadnak.

Szívesen kipróbálom a helyi gasztronómiát, nyitottan és érdeklődve viszonyulok a helyi sajátos szokásokhoz. Személy szerint előnyben részesítem a helyi piacokat, ahol órákat tudok eltölteni a friss egzotikus gyümölcsök, zöldségek, friss halak és fűszerek válogatásával. De ha épp az aktív utazás közben beiktatok pár nap pihenőt egy kényelmes szállodában, akkor az étteremben annyi adagot választok, amennyit éppen elfogyasztok; egyszerűen nem halmozom fel az ételt magam körül, hogy utána a felét kidobassam. Amennyiben nem szükséges, nem cseréltetem a törölközőt napi szinten, tisztelettel fordulok a személyzet felé, és annyi apró dolgot sorolhatnék még fel, melyekkel próbálom kimutatni az engem befogadók iránti tiszteletemet.

Igyekszem a kellő alázattal közelíteni azon emberek felé, akiknek ellátogatok az otthoni környezetébe, és akik hivatásuk szerint az utazásom, időtöltésem és életkörülményeim jobbításán fáradoznak. Emellett azonban maximálisan respektálom a többi utazó, így saját ügyfeleink nézőpontjait is. Álljon bár igényeik középpontjában az aktív időtöltés, a sportolás, a helyi kultúra megismerése, a természet és az ember alkotta csodák felfedezése vagy a pihenés, a kikapcsolódás és a magas szintű kényelem keresése, segítségükre szeretnék lenni abban, hogy vágyaikat a természettel, az ott élő emberekkel és más élőlényekkel összhangban élhessék meg.

Sajnos 9-10 évvel ezelőtt, mikor még nem volt elegendő tudásom és tapasztalatom, előfordult, hogy befizettem olyan programra, ahol csak az adott pillanatban láttam és tudtam meg, hogy nem bánnak megfelelően az állatokkal, vagy nem megfelelő körülmények között tartják őket. Ez a program a delfinekkel úszás volt. Egészen pici medencében voltak, ahol egész nap a turistákat „szolgálták” minimális mozgástérrel. Ez után az „élmény” után tudatosult bennem, hogy ezt a programot akár más formában és keretek között is igénybe vehettem volna, természetesen más szolgáltatón keresztül.

Ma már igyekszem a legnagyobb körültekintéssel választani az állatokkal való találkozások elérhető lehetőségei közül.

Utasainknak csak és kizárólag olyan állatos programokat ajánlunk, ahol tudjuk, hogy az állatokkal igyekeznek humánusan bánni. Ázsiai  programjaink között nem szerepel elefánt trekking, viszont bemutatjuk azokat az elefántparkokat, ahol teljesen más nézőpontból figyelhetik az állatokat. Nem ajánlom azokat a helyeket, ahol elkábítják a tigriseket, és a delfinek bezárva élnek…

Azokkal a szolgáltatókkal keressük a kapcsolatot, ahol tudjuk, hogy ezeket az értékeket fontosnak tartják.

 

 

Hiszünk benne, hogy a kölcsönös tisztelet minden kapcsolat alapja.

Saját, megélt tapasztalatainkat örömmel adjuk át az utasainknak, megosztva a helyi kultúrával kapcsolatos tudnivalókat is. Ezt segíti elő az Expertus Kisokos is, amit minden utazónk, akinek egyedileg szervezzük útját, kézhez kap, és tartalmaz minden lényeges információt a választott desztinációval, illetve az ő saját utazásával kapcsolatban. Fő tevékenységünk az abszolút egyénre szabott körutak, az ecoturizmus, külföldi nászút- és esküvőszervezés, és külön figyelemmel viseltetünk a kisgyermekes családok és fogyatékkal élők felé.

Dósa Szabina
Expertus Travel