Expertus kedvencek – Stevee legkedvesebb desztinációja

Expertus kedvencek – Stevee legkedvesebb desztinációja

Blog/2023. 03. 21.

EXPERTUS KEDVENCEK – STEVEE LEGKEDVESEBB DESZTINÁCIÓJA

Sokszor megkérdezték már, miért Thaiföld lett a kedvenc desztinációm. Ami annyira azzá vált, hogy ide is költöztem. Erről oldalakat tudnék írni. De ha rövid akarok lenni, akkor elsősorban az emberek, a kedvességük, a nyitottságuk. A természet. Gyönyörű, változatos. Van tengerpart, dzsungel, hegyek. Az ételek sokszínűsége. És végül, de nem utolsó sorban a buddhizmus. Mindig is érdekelt, és szeretem volna vele jobban megismerkedni, és mi lehetne erre a legmegfelelőbb hely mint egy buddhista ország.

A következő gyakori kérdés pedig, hogy melyik Thaiföld legkedvesebb része számomra. Erre egyszerre nehéz és könnyű is válaszolnom. Nehéz, mivel Thaiföld maga hatalmas, gyönyörű és minden része másért jó. Más a szép benne, másért lehet szeretni. Szerencsésnek mondhatom magam, hisz Thaiföld jó részét bejártam, és nemcsak napokat, hanem heteket töltöttem az adott részeken, így jobban meg tudtam őket ismerni.

Na de akkor mégis miért egyben egyszerű is erre válaszolnom?!

Mert hiába jártam számtalan helyen, egy környék mindennél jobban a szívemhez nőtt, és ez Thaiföld északi része. Tavaly december óta kicsit még jobban kinyílt, kibővült, mivel végre megcsináltam a Mae Hong Son körtúrát, ami fantasztikusan gyönyörű, és csak ajánlani tudom.

Észak-Thaiföld csodái

Északon a Chiang Mai – Chiang Rai – Pai hármas a kedvencem. Mindegyiknek megvan a maga hangulata, varázsa, amiért lehetetlen nem szeretni. Északban az egyik számomra legszerethetőbb dolog a sok közül, hogy télen jóval hűvösebb van, emiatt sokkal elviselhetőbb. Sokszor reggelente vagy naplemente után a hőmérséklet lemehet akár 1-2 fokra is, amit az ember el sem tud képzelni, ha Thaiföld kerül szóba. Pedig így van, őszintén kijelenthetem: nem egyszer volt olyan Thaiföldön, amikor fent voltam Északon, hogy fáztam. Ezt így elsőre nehéz elképzelni, de hatalmas meglepetés éri a felkészületlen utazót, amikor reggel póló és rövidnadrág kombinációban szeretne robogózni, és kis túlzással lefagy a robogóról. Én már tapasztaltam párszor, azóta felkészültebb vagyok.

Észak-Thaiföld egy hegyes terület. Persze itt nem kell alpoki magasságokra gondolni, hisz Thaiföld legmagasabb pontja csupán 2 565 méter magas. De lenyűgöző minden szempontból. Varázslatos hangulata van, és sok, kanyarokkal tarkított út vezet egyik városból a másikba, sokszor dzsungeleken keresztül, amikből kikandikálva gyönyörű látvány terül elénk. A legjobb időszak november és január között ajánlott a látogatásra, mert ilyenkor még nincsen égetési időszak, ami teljes mértékben élhetetlenné teszi az északi részt februártól április közepéig, mivel a mezőgazdasági részeken, legfőképpen a cukornádültetvényeken ilyenkor végzik az égetést, amivel felkészítik a földeket a következő ültetésre. Ilyenkor szmog ül az északi részre, ami lekúszik sokszor egészen akár Pattayáig. Ilyenkor a légszennyezettség jóval az egészségügyi értékhatár felett van.

Thaiföld három legkedveltebb célpontja

Északon a három legkedveltebb célpont általában Chiang Mai, Chiang Rai és Pai. Chiang Mai Észak-Thaiföld legnagyobb városa, és egyben a második legnagyobb város Thaiföldön. Történelmi jelentőségét az adja, hogy 1296-ban alapították, amikor is átvette a Lan Na királyság (akkoriban Thaiföld területén két nagy királyság helyezkedett el: a Lan Na és az Ayutthaya királyság) fővárosi szerepét Chiang Raitól. A városban millió gyönyörű templom – emellett nagyon sok egyedi, közöttük az Ezüst templom – található , illetve a városközpontban található régi városfal és kapu is a kiemelt nevezettességek része. Ez nagyon jó kiindulópont napi túrákra a környéken, és a híres Mae Hong Son körtúra kiinduló pontja is egyben. Chiang Rai kisebb, nyugodtabb város, és itt található a világhírű Fehér és Kék templom. Mindkettő egyedülálló a világon, és kihagyhatatlan része egy Chiang Rai túrának, akárcsak egynapos villámlátogatásra megyünk Chiang Maiból, akár több napot is eltöltünk itt.

 

Pai – A hippik Mekkája

Már az ide vezető út is kalandos, hisz ha Chiang Maiból tesszük meg közúton, akkor 762 kanyar fogja keresztezni utunkat.

A legnyugodtabb, leglazább kisváros, hegyekkel körbeölelve egy völgyben. Tucatnyi érdekes, gyönyörű látnivalóval, amik közül kiemelkedik a Kínai falu és az ott található kilátópont, ami amellett, hogy a legtökéletesebb pont a napfelkeltenézésre, egyben lehetőséget nyújt a kempingezésre is, így a sátrunkból gyönyörködhetünk a napfelkeltében. Emellett a Pai kanyon, a melegvizű források és a Nagy Buddha szobor lábánál eltöltött naplemente is a kötelezők listáján kell, hogy szerepeljen.

Egy szó, mint száz: én nem vagyok az a fajta utazó, aki órákat pihen a strandon (sajnos rájöttem, kifejezetten nem szeretem a sós vízet sem), így Észak-Thaiföld gyönyörű hegyei, hegyi útjai, ami számomra az örök kedvenc. Fent északon már közel egy tucatszor megfordultam, és még tervezek is visszamenni! Mindenkinek, aki Thaiföldön jár, még ha imádja is a tengert, a tengerpartokat, a strandolást, akkor is kötelező fent északon eltöltenie pár napot!

Főleg ha a téli időszakban érkezik, mert akkor fantasztikus változást láthat Thaiföld többi forró részéhez képest.

 

Kattins a képekre, és tekintsd meg őket nagyban!

 

 

Stevee