EXPO 2020 Dubai

EXPO 2020 Dubai

Blog/2022. 03. 03.

A világkiállítások 170 éve jelentik azt a helyet és alkalmat, ahol a világunkat alakító legnagyobb fejlesztések elsőként bemutatásra kerülnek. Ilyen alkalmakon debütált például elsőként a televízió, az első számítógép, a telefon, a pattogatott kukorica és a fagylalttölcsér. De ennél sokkal nagyobb méretű dolgok is születtek: például a párizsi Eiffel torony és a chicagói óriáskerék, melynek alkotójáról, George Ferrisről nevezik azóta ferris wheelnek az összes óriáskereket.

A mostani volt az első alkalom, hogy az eseményt egy évvel el kellett halasztani.

Az EXPO 2020 fő üzenete: Mindannyiunknak megvan az ereje egy jobb világ felépítésére és a jövő alakítására. A kiállítás jelmondata: Connecting Minds and Creating the Future (Összekapcsoljuk az elménket és megteremtjük a jövőt!) A tematika a fenntarthatóság, a mobilitás és a lehetőségek eszméi köré épült, amelyek megfelelnek az EXPO három tematikus negyedének.

Ami minket már eleve lenyűgözött, az ennek a hatalmas komplexumnak a felépítése. 2018-ban ezen a területen még sivatag volt, és 3 év alatt felépült nem csupán a 600 focipálya méretű terület, mely nagyobb, mint a Monacói Hercegség, hanem Dubai fő metróvonala is átalakult: a korábbi piros metróvonalból kiágazással épült egy 15 kilométeres új szakasz hat új állomással, ami végül fővonallá alakult, és a régi végállomás átszállással érhető el. Az EXPO 2020 végállomás napi több, mint félmillió látogató fogadására alkalmas.

Annak idején az Eiffel tornyot le akarták bontani a párizsi világkiállítás után, de szerencsére megmenekült. Az EXPO március 31-én zárja a kapuit, de ami felépült, nem tűnik el örökre. A dubai világkiállítás funkcióját átveszi a District 2020 negyed, melyben az EXPO létesítményeinek legalább 80%-át tovább használják majd, a metrót pedig a tervek szerint meghosszabbítják egészen a közeli Al Maktoum Nemzetközi Repülőtérig.

Hogyan jutsz el az Expóra?

A legegyszerűbb eljutni a már említett piros metróval, ami az indulási állomáson vásárolt jeggyel, napijeggyel vagy feltöltős NOL kártyával vehető igénybe. A metróállomásról rögtön az EXPO főbejáratához jutsz. Ezen kívül három további bejárat van a Lehetőség, Mobilitás és Fenntarthatóság negyedek felől, ezek mindegyike megközelíthető az ingyenesen igénybe vehető Expo Rider busszal, mely Dubai több pontjáról szállítja a látogatókat.

Taxival való közlekedés esetén a Careem applikáció használatát ajánljuk, amellyel az emírség összes hivatalos taxija elérhető. A fizetés történhet az applikáción belül is bankkártyával, ami a legbiztonságosabb megoldás. A bérautóval érkezők számára hatalmas parkolók állnak rendelkezésre díjmentesen, és ingajáratok biztosítják, hogy 600 méternél többet senkinek ne kelljen sétálnia a bejáratig.

Fontos: A Dubaiba való belépés általános szabályaitól eltérően az Expo területére történő belépéshez oltási igazolás vagy negatív PCR teszt szükséges. A tesztet helyben ingyen elvégzik, de csak másnap lehetséges belépni az eredmény birtokában. Tesztelési lehetőség az Expo helyszínétől eltérő helyeken is biztosított.

Látogatás előtt

Javasoljuk, hogy ha megteheted, ne csak egy nap látogass ki az Expóra. Ha szeretnéd minél nagyobb részét felfedezni, arra alsó hangon is 2 teljes nap szükséges. Annak érdekében, hogy látogatásaidból a legtöbbet kihozhasd, mindenképpen ajánljuk, hogy telefonodra töltsd le az Expo 2020 Dubai applikációt. Itt tudod kezelni jegyeidet, megtalálsz rengeteg információt, de ami a legfontosabb: minden napi látogatáshoz 10 Smart Queue tartozik, amit az applikációban tudsz aktiválni. A legnépszerűbb pavilonoknál több órás sorbanállás várható, kivéve, ha Smart Queue segítségével konkrét időpontot foglalsz egy-egy pavilonhoz. Ekkor a Smart Queue QR kódjával szinte azonnal beengednek. Ahhoz azért nyilvánvalóan elég sok napra lenne szükség, hogy mind a 192 országpavilont, valamint a tematikus és vendégpavilonokat is végig tudd nézni.

Több látogató is a meglátogatott helyszínek minél nagyobb mennyiségét tűzi ki célul, és vannak, akik fél óránként időpontot foglalnak egy-egy pavilonba. Mi úgy gondoljuk, hogy az igazán nagy pavilonokat nem lehet ennyi idő alatt nyugodtan végignézni, ezért azt javasoljuk, hogy ha előre tervezed a napot, legalább egy órát hagyj két látogatás között. Az Expo területe elég nagy: érdemes úgy tervezni, hogy egymás közelében lévő pavilonokat nézzünk meg egymás után.

Természetesen a méltán híres magyar pavilont mi sem hagytuk ki, az egyik legérdekesebbnek tartottuk. A Makovecz Imre tanítványa által tervezett, fából készült épületben Magyarország páratlan vízkincsei kerülnek bemutatásra. Külön érdekesség, hogy az elismert magyar parfümőr, a több világsztár személyes illatának megalkotásáról is híres Zólyomi Zsolt tervezte és állította össze azokat a különleges illatokat, amelyek a Balaton, a Hévízi-tóban ringó tavirózsák, illetve a jellegzetes magyar gyógyfürdők illatát elevenítik meg ezen a különleges helyszínen.

Ami az 1889-es párizsi kiállításon az Eiffel torony volt, azt Dubaiban úgy hívják, hogy Al Wasl Plaza. Ez az impozáns épület közvetlenül a főbejáratnál található, ahonnét három irányba lehet elindulni a tematikus negyedekbe. Az épület jellegzetes belső fala és mennyezete óriási gömbölyű vetítővászonként funkcionál, és változatosabbnál változatosabb tartalmak jelennek meg rajta. Interaktív elemeket is tartalmaz: amikor ott jártunk, azért álltak sorba emberek, hogy amikor egy kamerával szembeállnak, a mennyezeti képernyőn űrhajósként öltsenek testet, és jól látszódjék arcuk a szkafanderben, amint lebegnek. Középen egy színpad található, ahol napi több alkalommal fellép valaki; többször kerül sor magyar előadó koncertjére is.

 

Nagyon sok egyedi tervezésű országpavilon található az Expón, és tényleg nagy kihívás mindet bejárni. Mi most csak néhányat szeretnénk egy kicsit megmutatni.

Egyik kedvenc országunk Szingapúr, így az ő pavilonjuk természetesen nem maradhatott ki. A covid járvány miatt már kétszer is meghiúsult, hogy visszatérjünk ebbe a csodás városállamba, és még mindig nem nyitotta újra határait a turisták előtt, így az Expo kapóra jött, hogy mégis kicsit beleszagoljunk a szingapúri levegőbe. Első látogatásunk alkalmával technikai okok miatt zárva volt, ezért is döntöttünk jól, hogy másodjára is kilátogattunk.

Bámulatos, ahogyan sok tízezer növényt tudtak betelepíteni erre a kis helyre, és az emeleten járva úgy éreztük, visszacsöppentünk a híres Orchidea Kertbe.

Amit semmiképpen nem érdemes kihagyni, az a házigazda Egyesült Arab Emírségek pavilonja. Ide még Smart Queue-val sem túl gyors a bejutás, de megéri kivárni. Nagyon ötletesen oldották meg a múlt, jelen és jövő találkozását.

Thaiföld pavilonjáról csak egy képkocka:

A tematikus pavilonok közül a Fenntarthatóság nyűgözött le bennünket a legjobban. Nagyon hatásosan vezet rá arra, hogy az emberi tevékenység mekkora ártalmakat okoz a természetnek, az élővilágnak, ami visszahat magára az emberre. Például: a kagylók legnagyobb részének szervezetében jelen van a műanyag, amivel emberek teleszemetelik az óceánt. Ha megesszük őket, ez a műanyag a mi testünkbe jut. A pavilon bemutatja azokat a jövőbeli fejlesztési irányokat is, amelyek segítenek fenntartható módon élnünk, együtt a természettel.

Szinte garantálni tudjuk, hogy az Expón töltött első napod életed addigi rekordja lesz a megtett lépések számát illetően. Nekünk ez 29 472 volt, amivel 1 095,9 kilokalóriát égettünk el. Hatalmas a terület, de ha mégsem szeretnél ennyit gyalogolni, az Expo Explorer nevű kisvonattal egész nagy területet járhatsz be.

Ha pedig szeretnéd felülről csodálni a kilállítást, arra lehetőséged van a Garden In The Sky forgó kilátótorony segítségével. Erre külön kell jegyet venni fix időpontra, és ha az adott időpontban nem állsz sorba, akkor nem tudod bepótolni.

Természetesen egy ilyen egész napos program alkalmával az étkezésre is gondolnunk kell. Számos országpavilonban – így a magyarban is – lehetőséged van kipróbálni az adott ország gasztronómiáját. Ezek általában gourmet minőségű, séfek által készített ételek, így az áruk is borsos. Alternatívaként tudjuk ajánlani az Expo központi részén lévő éttermeket, ezek ára kedvezőbb, mint a pavilonok éttermeiben.

Tudd meg!

Mit rejteget még neked Dubai?

Ismerd meg jobban az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városát. Fedezd fel a dubai valóságot, mert könnyen lehet, hogy ez lesz következő utazásod célpontja.
Vissza Előre
Saját szemeddel néznéd meg a dubai valóságot?

Saját szemeddel néznéd meg a dubai valóságot?

Ha kedved kaptál, hogy te magad is felfedezd Dubai látványosságait. Kérj ajánlatot, és mi gondoskodunk a biztonságos és felejthetetlen élményekről!