Az utazástervezés és az árfolyam kérdése

Az utazástervezés és az árfolyam kérdése

Blog/2023. 03. 28.

Az utazástervezés és az árfolyam kérdése

Még mindig téma az árfolyam. Korábban már írtunk róla, de az utóbbi időszakban kiadott ajánlatainkhoz kapcsolódóan ismételt jelleggel nagyon sokszor felmerült a szállásajánlataink árfolyamkérdése.

Egy konkrét kérdés, amit legutóbb kaptunk: „Nem értem, ha lefoglaltam, hogy lehet később mégis több.”

A legtöbb ajánlatkérő forintban kéri tőlünk az árakat. Több partnerrel dolgozunk együtt, és ugyanarra a szállodára általában többféle rugalmassággal is tudunk ajánlatot adni, ami a fizetési feltételeket illeti.

 

 

1. Fizetés a foglaláskor, nem lemondható ajánlat

Előfordul, hogy egy-egy szálláshelyre vagy szobatípusra a legkedvezőbb ajánlat nem lemondható, illetve bizonyos úti célokon léteznek szálláshelyek, amelyek csak és kizárólag nem lemondható ajánlatokat adnak.

Mivel ebben az esetben a díj mindenképpen a foglaláskor fizetendő (fizetés nélkül nem is lehetséges lefoglalni), az árkérdés is egyértelmű, mert az ajánlatban szereplő (a foglalás előtt szükség esetén frissített) forintár érvényes.

2. Rugalmas fizetés, rugalmas lemondhatóság

A legtöbb ajánlatunk ebbe a kategóriába tartozik. Ezeknél feltüntetjük a lemondási határidőt, amely egyben a végső fizetési határidő is. (Ez általában utazás előtt pár nap vagy pár hét.) Az ajánlatban szereplő forintösszeg azonban csak a foglalást követő egy héten belül érvényes, ezt követően az árfolyamváltozás függvényében változik. Ami nagyon fontos: ha egyszer befizetted, utána mindegy, mennyit változik az árfolyam, a szállás már biztosan nem kerülhet többe, mert mi is azonnal továbbítjuk a partnerünk felé.

A fizetés időpontja a lemondhatóságot nem érinti, mert ha előre befizeted, lemondás esetén úgyszintén 100%-ban visszajár pontosan az az összeg, amit fizettél. Az ebből adódó árfolyamkockázatot mi magunkra vállaljuk.

3. Kötelező előlegfizetés, későbbi hátralékfizetéssel

Bizonyos partnereinknél 30-40% előleg fizetendő a foglaláskor, a hátralék kifizetése pedig kb. az utazás előtt egy hónappal esedékes. A lemondhatóságra úgynevezett sávos kötbérrendszer vonatkozik, vagyis a lemondás időpontjától függ, hogy mennyi járhat vissza. Ebben az esetben a forintban megadott árunk 30-40%-a a tényleges előleg, azonban a hátralék úgyszintén változhat az árfolyammal. Ezt szintén ki lehet védeni a teljes összeg kifizetésével, amire természetesen megvan a lehetőség. A fizetés időpontja a lemondási opciókat nem érinti.

Amivel sűrűn találkozunk még mindig, az a tévhit, hogy ez máshol, például a népszerű foglalóportálokon nincs így. De igen, nagyon kevés kivételtől eltekintve így van: hiába látunk egy forintösszeget, és egy olyan szöveget, hogy csak a szálláshelyen kell fizetni, a ténylegesen fizetendő összeg akár jelentősen is eltérhet attól, amit a foglaláskor láttunk. A foglalás visszaigazolásában a szállásdíj itt is már a szállás devizanemében kerül megadásra (pl. az EU nagy részén euró, Törökországban török líra, Balin indonéz rúpia stb.).

A tapasztalataink tükrében átalakítottuk ajánlataink formátumát, és ahol szükséges, szerepel benne kétféle határidő: „fizetési határidő árfolyamkockázattal”, illetve „fizetési határidő árfolyamgaranciával”.

És természetesen nálunk van lehetőség eurós fizetésre is, amellyel a jövőbeli árváltozások teljes egészében kiküszöbölhetők.

Kedved támadt utazni?

Kedved támadt utazni?

Nézz szét desztinációink között és kérj ajánlatot saját utazási preferenciáidra! Rád szabjuk az utazás minden részletét!