Jogosítvány, robogózás tévhitek Thaiföldön

Jogosítvány, robogózás tévhitek Thaiföldön

Blog/2023. 02. 15.

Jogosítvány, robogózás tévhitek Thaiföldön

Úgy gondoltam, érdemes lenne egy hatalmas félreértést helyretenni a thaiföldi robogózással kapcsolatban.
Ez a félreértés mégpedig az, hogy  Thaiföldön nem kell jogosítvány a robogóhasználathoz, mindenki robogózhat kedve szerint.

Jogosítvány Thaiföldön

 

Jogosítvány Thaiföldön

Ez egy sajnálatos félreértésből ered, mégpedig hogy a thai kölcsönzök 99%-a nem kér jogosítványt, amikor robogót kölcsönöztök. Ez a tény igaz, nagyon ritkán lehet belefutni olyan kölcsönzőbe, ahol valójában megkérdezik, hogy van-e az embernek érvényes jogosítványa.

Csupán három dolog fogja érdekelni őket:

1.Legyen útleveled, amit le tudnak fénymásolni!

Az útlevél fénymásolása teljesen általános és rendben van; azonban előfordulhatnak olyan kölcsönzők, ahol az útleveledet ott szeretnék tartani biztosíték gyanánt, cserébe pedig esetleg felajánlják, hogy eltekintenek a pénzbeli letéttől. Ha ilyenbe futnátok bele, akkor érdemes továbbsétálni és keresni egy másik kölcsönzőt! Útlevelet soha sehol nem hagyunk ott!

2. Legyen pénzed a letétre, aminek mértéke függ a robogó nagyságától és a kölcsönzőtől!

Sőt, néha még attól is, mennyire új robogót/motort akartok kikölcsönözni. Ez 1000 bahttól 10 000 bahtig bármennyi lehet. A 10 000 bahtossal személy szerint nem találkoztam, de többen említették már. Gondolom, ez abban az esetben lehet, ha valami nagy és új motort akartok bérelni.
(Mivel vannak helyek, ahol nagy túramotorokat, vagy akár Harley Davidson motorokat is lehet bérelni, nemcsak robogókat.)

Visszatérve a jogosítványhoz, furcsa módon a rendőr se fog kétségbe esni, ha nincs nálad jogosítvány, szimplán megbüntet, és itt jön a még furcsább dolog, utána simán utadra enged. Sőt, ha jól tudom, kapsz a büntetésről egy elismervényt, ami felment a büntetés alól, ha ugyanazon a napon megint ellenőriznének a rendőrök…
Ennek hitelességét se megerősíteni, se cáfolni nem tudom, mivel engem szerencsére sosem büntettek meg!

 

 

 

Most jön a kérdés: ha nem érdekli a kölcsönzőt és nem érdekli a rendőrt, akkor mégis miért kell…?!

A biztosítás miatt!

Ugyanis ha nem megfelelő jogosítvánnyal, vagy jogosítvány nélkül vezettek robogót és baleset történik, függetlenül attól, hogy a Ti hibátok vagy sem, a biztosító nem fog egy fillért sem fizetni!
Ha kórházba kerülnétek, a végén viszont egy elég vastag számla fog várni titeket, amit amíg nem egyenlítitek ki, el sem tudjátok hagyni az országot. Érdemes mindig megnézni, a biztosításnak van-e a motorozásra vonatkozó része, és milyen kivételek merülnek fel. Mivel Thaiföldön elérhető 155-160, sőt 350 ccm-es robogó is, és előfordulhat olyan kitétel benne, hogy csak 125 ccm robogóhasználatáig fedez a biztosító.

A B kategóriás jogosítvány nem számít (hacsak nem autót bérelünk), mivel azzal hivatalosan csak 50 ccm-ig vezethetünk segédmotoros kerékpárt/robogót. Thaiföldön olyan, hogy 50 ccm-es robogó, nem létezik…

Legalábbis a most már lassan 1 év alatt, amit itt töltöttem, soha sehol nem találkoztam vele.
Jelenlegi tudomásom szerint a legkisebb robogó 110 ccm, ezáltal a B kategóriás jogosítvány sajnos nem érvényes rá.

Ezért szükségünk lesz motoros jogosítványra, amivel legalább 125 ccm-es robogót/motort vezethetünk. Ha ez megvan, akkor már csak a nemzetközi jogosítványt kell kikérnünk, és már gond nélkül bérelhetünk is robogót.

Bukósisak nélküli robogózásért is büntetnek!

Sokaknak az is menő, hogy sisak nélkül robogóznak, mert ugye meleg van és a thaiok jó része sem használ…
De ezt se tegyük, a csábító indok miatt se. Emellett ha nem is legmagasabb minőségük sisakokat kapjuk, még mindig jobb, mintha semmi se lenne a fejünkön, ha egy szerencsétlen esés következtében védelem nélkül érnénk földet. A motoros balesetek nagy részében ez okozza a problémát, hogy a sisak hiánya miatt súlyos fejsérülést szenvednek.

3. Mindig használj bukósisakot!

A biztosító is érvénytelennek nyilváníthatja a biztosítást, ha nem használsz bukósisakot.

Nagyon jó és hatalmas élmény robogózni Thaiföldön!

Annak ellenére, hogy nagyon kell figyelni, mert a thaiföldi közlekedés sajnos a világon az egyik legveszélyesebb.
Végtelen szabadságot ad, rengeteg olyan helyre eljuthatunk vele, ahová másképp nem, vagy csak nagyon körülményesen.

De ne feledjük: tegyük ezt felelőségteljesen, a szabályok betartásával, mert a végén életünk nyaralása rémálommá válhat!

 

Írta: Stevee

Kedvet kaptál Thaiföldhöz?

Kedvet kaptál Thaiföldhöz?

Ha te is szívesen bérelnél robogót és felfedeznéd Thaiföld leggyönyörűbb szegleteit, akkor tudj meg többet a szabadság földjéről! Válaszd akár következő úticélként!